Previous
Next

Wijnproeverijen

Er zijn wijnproeverijen en wijnproeverijen. VaKo Vino neemt u mee in de beleving van de wijn die wij u schenken. Van minimaal 1 wijn, die u tijdens de proeverij te proeven krijgt, zijn wij zelf in het betreffende wijnhuis geweest en neem u mee naar die omgeving en de beleving die wij hebben meegemaakt. U zult merken dat de wijn zomaar anders kan gaan smaken nadat  u het verhaal heeft gehoord.

 

Wat is proeven en waar proeven wij mee? De bekende die worden genoemd zijn ruiken, proeven met de tong en het mondgevoel. Wij zullen u bijbrengen dat u ook proeft met de ogen en oren en hoe die uw smaak kunnen misleiden of beïnvloeden. 

Tijdens de wijnproeverij krijgt u 7 wijnen te proeven, e.e.a. naar de wens van de klant. Voordat de proeverij begint vertellen wij u eerst hoe u stap voor stap proeft.

De 1estap is de kleur en dat doet u met uw ogen. Is de wijn helder, troebel, is het rode, witte, mousserende of een rosé? Blijven er tranen aan het glashangen en waarom blijven die hangen en wat zegt dat.

De 2estap is ruiken. Wat is de geur van de wijn en wat verteld ons dat voordat wij gaan proeven.

De 3estap is proeven. De smaak van wijn wordt bepaald door te proeven met de tong en het bepalen van het mondgevoel. Met de tong proeft u zuur, zoet, zout, bitter of umami. Het mondgevoel zegt iets over de temperatuur, filmend, zacht, vol, licht, stug etc.

Stap 4 is de afdronk. Dit zegt vaak iets over de kwaliteit van de wijn. Des te langer de nasmaak hoe hoger de kwaliteit vaak is. Uitzonderingen daar gelaten.

De laatste stap is de beoordeling in algemeen. Over smaak valt niet te twisten, dus hier zijn de verschillen in mening vaak aanwezig. Dan beoordeelt u of u het lekker vind of niet.

Ruben Valenteyn

Deze beleving kunnen wij aanbieden voor een groep tot maximaal 30 personen op een nader te bepalen locatie of bij u thuis. 

De kosten voor deze wijnproeverij met 7 wijnen zijn:

4-8 personen vast bedrag totaal € 156,00 

9-12 personen € 19,50 p.p.

12-18 personen € 16,50 p.p.

19-30 personen € 15,00 p.p.

Voor meer informatie of een passende offerte neemt u contact op met VaKo Vino.

Wijn & spijsproeverijen

Wijn & spijsproeverijen op maat naar de wens van de klant of laat u door VaKo Vino verrassen. Wijnen van over de gehele wereld met kleine hapjes of gerechtjes. Dat kan op verschillende locaties. Bij u thuis kunnen wij de proeverij verzorgen van 4 tot maximaal 12 personen. Het kan ook bij ons thuis en dan is er plaats voor 4 tot 8 personen. Tijdens de proeverij schenk ik minimaal 5 wijnen en serveer ik 4 hapjes/gerechten. Het kan naar wens worden uitgebreid naar maximaal 6 wijnen en 5 hapjes/gerechten. De proeverij wordt afgesloten met een verrassing. 

Ik vertel u bij elke wijn in het kort wat voor wijn het is, waar deze vandaan komt en wat u proeft. Bij elke wijn spijscombinatie vertel ik wat over de wijn in het bijzonder en waarom het goed combineert. Wij beginnen veelal met een mousserende wijn die de smaakpapillen los maken en u het gevoel geeft van lekkere trek. Bij de 2 t/m 4ewijn krijgt u een hapje of klein gerechtje die goed bij de wijn past. Ik laat u eerst zelf beoordelen wat u er van vindt en wat u beleeft. Daarna volgt een korte toelichting waarom ik de combinatie zo goed vind. Om u te helpen bij het proeven krijgt u proefformulieren waarop u aantekeningen kan maken. Wilt u er meer weten over wijn en spijs combineren, ik geef ook workshop leren combineren.

Deze beleving kunnen wij aanbieden voor een groep tot maximaal 12 personen op een nader te bepalen locatie of bij u thuis. U krijgt 5 wijnen en 4 hapjes/gerechtjes.

De kosten voor deze proeverij zijn:

4-8 personen  bij ons € 49,50 p.p. 

9-12 personen bij u of andere locatie € 44,50 p.p.

Voor meer informatie of een passende offerte neemt u contact op met VaKo Vino.

Workshop leren combineren

Met deze korte workshopprobeert VaKo Vino u, met 4 combinaties, bij te brengen hoe u wijn & spijs zelf  goed kan combineren. Ook zult u meekrijgen dat bij vis niet altijd perse witte wijn gedronken moet worden en bij vlees,rode wijn. Zoekt u eerst uw gerecht uit bij de wijn of kookt u naar de wijn? Wat drinken wij eigenlijk bij een vegetarischegerecht?

Na deze workshop gaat u zeer waarschijnlijk anders combineren dan u tot op heden heeft gedaan. U krijgt leuke tips en trucs mee om te combineren, ook wat betreft het combineren van gerechten bij een mousserende wijn of rosé wijn.Wijnen waar, m.u.v. restaurants, niet veel mee wordt gecombineerd.

Hoe ziet deze workshop eruit?

Voordat wij beginnen vertellen wij u eerst stap voor stap hoe u proeft.

De 1estap is de kleur en dat doet u met uw ogen. Is de wijn helder, troebel, is het rode, witte, mousserende of een rosé? Blijven er tranen aan het glas hangen en waarom blijven die hangen en wat zegt dat.

De 2estap is ruiken. Wat is de geur van de wijn en wat verteld ons dat voordat wij gaan proeven.

De 3estap is proeven. De smaak van wijn word bepaald door te proeven met de tong en het bepalen van het mondgevoel. Met de tong proeft u zuur, zoet, zout, bitter of umami. Het mondgevoel zegt iets over de temperatuur, filmend, zacht, vol, licht, stug etc.

Stap 4 is de afdronk. Dit zegt vaak iets over de kwaliteitvan de wijn. Des te langer de nasmaak hoe hoger de kwaliteit vaak is. Uitzonderingen daar gelaten.

De laatste stap is de beoordeling in algemeen. Over smaak valt niet te twisten, dus hier zijn de verschillen in mening vaak aanwezig. Dan beoordeelt u of u het lekker vind of niet. Daarna leggen wij u uit hoe u het proef formulier werkt waarmee u de combinaties die u krijgt kunt beoordelen.

U krijgt 4 kleine gerechtjes en/of hapjes waarbij steeds twee wijnen worden geschonken. U beoordeelt de wijnen en noteert dat op het formulier. Daarna neemt u een klein hapje van de spijs en ook die beoordeelt u met behulp van het formulier. Om de combinatie goed te kunnen beoordelen neemt u een hapje en combineert dat dan samen met de wijnen.

Na elke combinatie beoordelen wij samen welke wijn het beste past bij de spijs. Het gaat niet om goed of fout en u zult zien dat vaak iedereen dezelfde keuze maakt met zijn/haar toelichting. Soms volgen er leuke gesprekken of het wel of niet past en waarom. Locatie nader te bepalen. Dit kan met een groep van 4 tot 8 personen bij ons en tot maximaal 12 personen op n.t.b. locatie of bij u thuis.

Voor meer informatie of een passende offerte neemt u contact op met VaKo Vino.

Deze beleving kunnen wij aanbieden voor een groep tot maximaal 12 personen op een nader te bepalen locatie of bij u thuis. 

De kosten voor deze proeverij zijn:

4-8 personen  bij ons € 59,50 p.p. 

4-12 personen bij u of andere locatie € 63,50 p.p.

Voor meer informatie of een passende offerte neemt u contact op met VaKo Vino.

Bovengenoemde prijzen voor proeverijen op locatie gelden voor de regio Zaanstreek-Waterland en regio binnen 25 km vanaf Krommenie. Buiten deze regio worden reiskosten in rekening gebracht.