Met deze korte workshopprobeert VaKo Vino u, met 4 combinaties, bij te brengen hoe u wijn & spijs zelf goed kan combineren. Ook zult u meekrijgen dat bij vis niet altijd perse witte wijn gedronken moet worden en bij vlees,rode wijn. Zoekt u eerst uw gerecht uit bij de wijn of kookt u naar de wijn? Wat drinken wij eigenlijk bij een vegetarischegerecht?
Na deze workshop gaat u zeer waarschijnlijk anders combineren dan u tot op heden heeft gedaan. U krijgt leuke tips en trucs mee om te combineren, ook wat betreft het combineren van gerechten bij een mousserende wijn of rosé wijn.Wijnen waar, m.u.v. restaurants, niet veel mee wordt gecombineerd.
Hoe ziet deze workshop eruit?
Voordat wij beginnen vertellen wij u eerst stap voor stap hoe u proeft.
De 1estap is de kleur en dat doet u met uw ogen. Is de wijn helder, troebel, is het rode, witte, mousserende of een rosé? Blijven er tranen aan het glas hangen en waarom blijven die hangen en wat zegt dat.
De 2estap is ruiken. Wat is de geur van de wijn en wat verteld ons dat voordat wij gaan proeven.
De 3estap is proeven. De smaak van wijn word bepaald door te proeven met de tong en het bepalen van het mondgevoel. Met de tong proeft u zuur, zoet, zout, bitter of umami. Het mondgevoel zegt iets over de temperatuur, filmend, zacht, vol, licht, stug etc.
Stap 4 is de afdronk. Dit zegt vaak iets over de kwaliteitvan de wijn. Des te langer de nasmaak hoe hoger de kwaliteit vaak is. Uitzonderingen daar gelaten.
De laatste stap is de beoordeling in algemeen. Over smaak valt niet te twisten, dus hier zijn de verschillen in mening vaak aanwezig. Dan beoordeelt u of u het lekker vind of niet. Daarna leggen wij u uit hoe u het proef formulier werkt waarmee u de combinaties die u krijgt kunt beoordelen.