Wijn & Wild proeverij 3 november geslaagd

Wijn & Wild proeverij 3 november geslaagd

Wijn & Wild proeverij 3 november geslaagd

Zondagmiddag 3 november hebben wij met een leuk groepje proevers wijn & wild geproefd. Om 15.15 uur kwamen de gasten binnendruppelen en begonnen wijn om 15.30 uur met de eerste wijn.

Er stonden 5 wijnen en 3 amuse hapjes van wild op het programma en begonnen met een heerlijke mousserende wijn om de smaakpapillen lekker los te maken. Door de mousse in de wijn worden de smaakpapillen geactiveerd, speeksel aangemaakt. Dit wordt door de hersenen als sein aangemerkt dat de spijsvertering op gang wordt gebracht.

Cava Torello Corpinnat Brut Reserva Special Edition

Wijn 1

De eerste wijn was een Cava van het wijnhuis Torello – Can Marti uit de Penedes. De naam van deze wijn is Corpinnat en dat is de nieuwe term voor mousserende wijn die is gemaakt volgens methodo tradicional(op zijn Spaans) Of te wel zoals de Champagne en Franciacorta ook worden gemaakt met de tweede gisting op de fles.

Deze Brut Reserve 2013 van Torello is een elegant fruitige Cava met een fijne, standvastige mousse. Het opvallend zachte, bijna romige mondgevoel gaat gepaard met een heerlijk minerale frisheid in de afdronk. Hoge kwaliteit cava in een overtuigende stijl. Slechts 4 gram dosage. 36 maanden lie-rijping, dus met recht een Cava Reserve. Prijs per fles € 18,98

De eerste combinatie wijn & wild

Na het genieten van deze Cava een korte uitleg hoe je wijn proeft en wat wijn & spijs met elkaar kunnen doen. De tweede wijn was een Elysée rosé waarbij wij een in boter gebakken en met ontbijtspek omwikkelde Parelhoen filet hebben geserveerd. 

Wij beoordeelde de wijn door te proeven wat het mondgevoel, smaakgehalte, smaaktype van de wijn was. Met behulp van een speciaal proefformulier zijn de waardes ingevuld. Daarna zijn de Parelhoen naturel, Parelhoen met een aardbeien compote en met een truffel saus geproefd en beoordeeld zoals de wijn ook is beoordeeld. Daarna zijn de drie soorten combinaties met de wijn beoordeeld om erachter te komen welke combinatie het beste bij deze rosé gegeten kon worden.

Wij waren het unaniem eens dat de parelhoen er naturel bij gegeten diende te worden dat overeenkwam met de beoordeling m.b.v. het proefformulier. Met de aardbeien compote werd alles te zoet en proefde je de parelhoen niet meer. De truffel werd door de wijn versterkt en proefde je eigenlijk alleen maar truffel.

Wijn 2

Domaine Elysee werd in 1927 opgericht en is gelegen in het dorpje Ouveillan, ten Noorden van Narbonne en ten Westen van Béziers, Languedoc. De 94 hectare wijngaarden kent een terroir van kalk- en kleigrond in een glooiend en zonovergoten gebied. Met een verkoelende wind van de Middellandse Zee zijn de condities optimaal voor de druiven om rustig te rijpen. Sinds 1995 bepaalt een Bourgogne wijnmaker de stijl van de Elysee wijnen. Met een strenge selectie voor de allerbeste druiven brengt hij kwalitatief hoogwaardige wijnen, die frisfruitig, sappig en elegant zijn. De top in zijn klasse!

Elysee Grenache Rosé kent rood bessenfruit en perzik. Rijk en zacht van smaak, je proeft het zonovergoten gebied en de klei- en kalkrijke gronden. Een heerlijke breed inzetbare Rosé! voor slechts € 8,99

De tweede combinatie wij & Wild

Dan de derde wijn, een heerlijke Bordeaux Chateau La Gorce uit de Medoc en tevens uit een zeer goed wijnjaar 2015.

Bij deze mooie rode wijn serveerde wij een hertenbiefstuk naturel en hertenbiefstuk met een ingekookte saus van Port, Madeira en wild fond. Er werd duidelijk genoten van de combinatie en waren de meningen verdeeld of deze wijn nu met of zonder de saus gegeten diende te worden. Het merendeel vond het lekker met de saus ondanks dat door de wijn het bittertje in de wijn iets meer naar boven kwam.

Wijn 3 

De Cru Bourgeois van Château La Gorce is een karaktervolle wijn, die direct te herkennen is aan zijn typerende Medoc structuur met zwart en rood bessenfruit.De wijn wordt traditioneel gevinifieerd met een rijping van 12 tot 18 maanden op Franse eikenhouten vaten.

Chateau La Gorce Cru Medoc Bourgeois is een klassieke Bordeaux met alle rode  Bordeaux druiven in 1 fles, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot en de Cabernet Franc. Wijn met een dieprode kleur, volle stevige smaak met vanille en rijp rood fruit. Heerlijk bij Gevogelte, stoofpotje en kazen. € 14,95

Even lekker genieten zonder amuse

De vierde wijn van deze middag was een Rosarubra Montepluciano. Dit is een van mijn favorieten uit onze assortiment en werd deze wijn ook door de gasten zeer gewaardeerd. Na de proeverij, bij het natafelen met heerlijke kaasplank, was deze wijnfles als eerste leeg. 

De wijn heeft een intens donkerrode kleur. In de diepe geur valt gelijk het rijke karakter van deze wijn op: heel rijp zwart fruit domineert, kruidige accenten van laurier en rozemarijn maken het parfum compleet. In de mond imponeert de wijn door z’n enorme concentratie. Dit gaat gepaard met een fluwelige volheid die de wijn heel erg aantrekkelijk maakt. De krachtige structuur van zachte zuren en rijpe tannines houden de wijn in de afdronk perfect staande.

Wijn 4

OOGST
Handmatige selectie van de druiven geoogst in een lichte overrijping van een goed belichte dertig jaar oude wijngaard.
Het terroir garandeert deze druiven een optimaal temperatuurbereik dat, samen met de permanente grastechnieken die op de boerderij worden gebruikt, deze wijn een extreme rijkdom aan bloemige aroma’s en een sterke aantrekkingskracht op de vrucht geeft.

VINIFICATIE
Deze wijn wordt verkregen uit een maceratie met de schillen gedurende 15 dagen, waarbij 3 dagelijkse pompbeurten werden gemaakt. Vervolgens werd de wijn gedecanteerd in houten vaten en liet men rusten tot het einde van de malolactische gisting.

De derde combinatie wijn & Wild

 Na een kleine pauze en nagenietend van de vierde wijn sloten wij deze proeverij met wild af met een bijzondere rode wijn uit Veneto Italië genaamd Musso. Deze wijn werd vergezeld met een Hertenstoof. Zie op onze site het recept van dit gerecht bij recepten.https://www.vakovino.nl/stoofpotje-met-aardappelpuree/. De Musso met deze hertenstoof ging goed samen en was het smullen geblazen. Ook toch nog even de vierde wijn bij de hertenstoof proberen en ook die combinatie ging goed samen.

Met de gasten werd nog eens goed na beschouwd welke wijn er nu beter bij paste, de Musso of de Montepluciano. Na wat mooie uiteenzettingen van een ieder waarom welke wijn was het 50 -50 wat de keuze betreft. Leuk om te zien hoe mensen er in op kunnen gaan en genieten van de smaaksensaties van de combinaties.

Wijn 5

Deze wijn is gebaseerd op de liefde en respect voor de dieren die in de wijngaarden lopen en leven. Dat is de ezel, in het Italiaans musso. In een collectie van wijngaarden mogen deze dieren daar vrij rondlopen en helpen bij het dagelijkse werk op de wijngaard. Ze zijn onderdeel van het terroir en daarom heet deze wij Musso.

Deze wijn heeft een kruidige en fruitige neus. Tonen van vanille door de houtopvoeding. De houtrijping is duidelijk te proeven en is ondanks dat elegant en vriendelijk in het glas met niet al te heftige tannines en veel rood fruit.

Zachte en lange afdronk om van te genieten.

Nog even natafelen

Het was zo gezellig dat wij als kers op de taart nog wat kazen op tafel hebben gezet om even na te tafelen met de gasten. De proeverij liep daardoor qua tijd ietsje uit ten opzichte van het programma en begonnen diverse huisfronten te Appen of ze nog thuis kamen eten hahah. Leuk om dan mee te krijgen dat de gasten  het zo naar hun zin hadden en wij leuke waarderingen op ons evaluatieformulier kregen. Nadat de rode wijnen meester waren gemaakt besloten de gasten, bijna 2 uur later dan gepland, omstreeks 19.15 uur om naar huis te gaan. 

Wij bedanken de gasten voor hun gezelligheid en aandacht voor de wijnen en gerechten.

Wat doet VaKo Vino nog meer in november

8 t/m 10 november wijnreis naar de Phalz in Duitsland met de wijnproefclub WeProeven

14 november een besloten wijn & spijsproeverij bij Meestersslagerij Sijt Buis te Krommenie. Deze proeverij is georganiseerd door Sijt Buis en is VaKo Vino gevraagd daar een bijdrage aan te leveren om de wijnen toe te lichten. Sinds eind oktober zijn vijf van de favoriete wijnen van VaKo Vino te koop in de winkel van deze Meestersslager.

15 september wijnproeverij bij tennisvereniging KLTV in Krommenie. Reserveer om daarbij aanwezig te zijn. Dat kan via de mail info@vakovino.nl of via de website https://www.vakovino.nl/contact/

22 november privé proeverij voor de winnares van de Boulevaart actie, raad de hoeveelheid kurken in de vaas.

29 november privé proeverij voor ca 16 personen

Al met al een leuke en drukke maand november. Zet alvast in uw agenda de proeverij feestelijke wijnen op 15 december 2019. 

Geef een reactie

Sluit Menu
×
×

Winkelmand