Stoofpotje met aardappelpuree
Stoofpotje met Aardappelpuree bij Vako Vino

Stoofpotje met aardappelpuree

Herten stoofschotel met aardappelpuree of witte rijst (4 pers.) 

ingrediënten:

  • 1,2 kg herten poulet bij de poelier vandaan
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook (gekneusd)
  • 2 takjes rozemarijn
  • 125 gr. boter
  • 100 gr. blokjes pancetta
  • 1,2 liter wild bouillon                                                            
  • 200 ml. Rode wijn (een stevige wijn, bij voorkeur de wijn die bij het gerecht wordt geserveerd) bijvoorbeeld La gorce of Musso!
  • 1 takje fijn gehakte peterselie
  • 2-3 el. bloem, naar gelang de dikte van de saus
  • Mespunt piment
  • 3 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • 2 blaadjes laurier
  • Grote braadpan met deksel
  • 250 gr. kastanje paddenstoelen
  • 1 kg. kruimige aardappels
  • 150 ml melk
  • 1 tl. nootmuskaat
  • 2 eetl. pesto
  • 25 gr. boter
  • Bosje bieslook
  • Zout

Stoofschotel

Hak /snijd de ui, peterselie, rozemarijn en ham en keus de knoflook. Maak de bouillon alvast klaar en houd het warm. Doe 2/3 van de boter in een grote braadpan met deksel. Doe de gesneden ingrediënten in de pan (ui, peterselie, gekneusde knoflook en de ham). Bak het licht bruin en doe daarna het vlees in de pan. Bak het vlees rondom bruin op hoog vuur. Voeg na ca. 10 min. de helft van de bouillon toe aan het stoofpotje. Breng het aan de kook en voeg overige ingrediënten toe – eerst de wijn- na een paar minuten ook de kruidnagel, jeneverbessen en laurier. Doe de deksel op de pan en laat het vlees ca 50 min. zachtjes stoven. Doe de rest van de boter in een koekenpan  en fruit de kastanje paddenstoelen lichtbruin. Breng het restant van de bouillon nog eens aan de kook en doe de bloem er bij en roer het tot een gladde saus. Doe de saus in de koekenpan met de paddenstoelen en laat het langzaam indikken. Doe de saus met de paddenstoelen bij het vlees en laat het nog eens 15 min. op laag vuur sudderen. 

Aardappelpuree

Schil de aardappels en kook ze met een beetje zout in 20 min. beet gaar. Giet de aardappels af en vang het kookvocht op. Voeg de boter, melk, pesto en nootmuskaat toe aan de aardappels. Pureer de aardappels met een stamper, tot een smeuïge massa. Indien de puree te stijf is voeg nog wat van het kook vocht toe. 

Doe de aardappelpuree in een voor verwarmde schaal en bestrooi met de fijngehakte bieslook.

Of witte rijst

Kook deze conform gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af en maak een torentje rijst naast de hertenstoof met behulp van een klein taps glaasje

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie