Op drie verschillende manieren bereide gerookte zalm

Op drie verschillende manieren bereide gerookte zalm

Drie verschillende manieren bereidde gerookte zalm (4 pers.) maak een keuze

1.     Gepekelde gerookte zalm(minimaal 24 uur van te voren bereiden)

ingrediënten:

  • gerookte zalmmoot/filet ca 200 gr
  • 3 el vers gehakte dille
  • 20 gr. Grof zeezout
  • 1 mesp. Versgemalen zwarte peper
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 1 mesp. Chilipoeder
  • Geroosterde plakjes stokbrood
  • Extra gezouten roomboter                                                               

Leg de gerookte zalm op de huid in een ondiepe schaal. Meng de dille, zeezout, zwarte peper en chilipoeder door elkaar. Besprenkel de zalm met olijfolie en bestrooi de zalm met het mengsel en wrijf het goed in de zalm. Bedek de zalm met huishoudfolie en leg er een zwaar voorwerp op. 

Zet de zalm minimaal 24 uur in de koelkast en houdt de zalm om de 6 uur vochtig door het te overgieten met het vocht in de schaal, zodat de smaak goed in de zalm kan trekken.

Haal de zalm uit de koelkast en snijd mooie plakken van ca 5 mm dik p.p. 2 plakken  en laat op kamertemperatuur komen.

      2. Blini met room en gerookte zalm(recept is voor 8 pers.)

ingrediënten:

  • 160 gr. Gesneden gerookte zalmfilet
  • Poffertjesmix en de benodigdheden die op de verpakking staan
  • 125 gr. Crème fraiche
  • 20 gr verse bieslook
  • 20 gr. verse dille
  • 1 citroen
  • Mesp. Witte peper
  • 1 takje krulpeterselie

Maak de blini’s conform de bereidingswijze op de verpakking van de poffertjes mix en laat ze afkoelen

Hak de bieslook en dille fijn. Was de citroen en rasp de schil. Meng de crème fraiche, dille, peper en citroenrasp door elkaar. 

Leg 8 blini’s op een bord en schep op elke blini voorzichtig een bolletje crème fraiche mengsel. Leg boven op de blini een stukje gerookte zalmfilet. Maak het geheel af met een krulletje peterselie.

           2. Gerookte zalm tartaar (4 pers.)

ingrediënten:

  • 125 gr. op hout gerookte zalmfilet
  • 50 gr. zalmeitjes
  • Peper, zout
  • ½ klein uitje
  • 1 citroen
  • 4 dille takjes

Hak de zalmfilet in blokjes. Meng de zalm met de eitjes en voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de zalm op een bord, snipper de uit fijn en strooi deze over de zalm. Maak het af met een paar druppels citroen. 

Leg de 3 gerechten samen op een rechthoekig bord naast elkaar. In volgorde van links naar rechts, zalmtartaar, gepekelde zalm en de blini met zalm. Eetsmakelijk.

Geef een reactie